AKTUELNO

Sedam elitnih prostitutki i tri makroa uhapšeni su pre nekoliko dana na Novom Beogradu i tako je najstariji zanat ponovo stavljen u žižu javnosti.

Dejan Nestorović, direktor nevladine organizacije “Sigurna pozicija” rekao je da treba da se pogledamo u ogledalo i kažemo “Dobro jutro, prostitucijo”.

- Prostitucija je rak rana našeg društva, teška životna situacija, pogotovo zbog bivšeg režima, koji je opustošio našu zemlju, dovelo je do toga da je danas sama prostitucija postala neprofitna i neoporezovana privredna delatnost koja urušava čitave mlade generacije - naglasio je Nestorović.

Po njegovim rečima postoje paravani za prostituciju, bilo da su to modne agencije ili neke medijske pozicije.

- Vi na televiziji Pink negujete voditeljke koje imaju i šta da pokažu, koje imaju i elokventnost i znanje, dok imamo određene televizije gde se prostitutke postavljaju da budu TV lica, a čak imate televizije gde 80 odsto prostitutki radi na televiziji u udarnim terminima i to predstavlja loš primer mladim generacijama. Ja sam za to da ko hoće da se bavi prostitucijom ide tamo gde će zakon da ga opredeli - rekao je Nestorović.

On je objasnio pojam elitne prostitucije, rekavši da ona podrazumeva kupoprodaju tela.

- Ti prodaješ telo zarad određene pozicije u društvu. U eltnoj prostituciji ne mora uvek da se dobije novac za uslugu, to može da bude i posao TV voditeljke, pozicija u nekoj instituciji - istakao je Nestorović.

Foto: Printscreen

Sociolog Zorica Mršević iz Instituta društvenih nauka rekla je za "Novo jutro" Televizije Pink da se protivi tome da se prostitucija naziva najstarijim zanatom, jer kako kaže, stariji zanati su razbojništvo i otimačina, način na koji su budući klijenti došli do sredstava.

- Kada su oni stekli višak sredstava koji im nije neophodan za preživljavanje, onda su imali za se*s, a kada ima potražnja, nađe se i ponuda. Onaj ko potražuje taj je stariji zanat. Mnogo stariji od onoga ko će tome da odgovori, a do potražnje je dovelo razbojništvo - kazala je Mršević.

Kako kaže, ona ne vidi zašto bi se kažnjavala žena, treba da budu kažnjeni oni zbog kojih se prostitucija dešava.

Doktor Veljko Delibašić, advokat, koji je magistrirao na temu prostitucije rekao je da je bavljenje prostitucijom oduvek tretirrano kao prekršaj i da tako treba da ostane.

Foto: Printscreen

- Legalizacijom prostitucije mi bismo legalizovali jedno zanimanje. Svako legalno zanimanje je društveno prihvatljivo, a to znači da bi onda mlađi naraštaji sasvim normalno i prihvatljivo mogli da se opredele za tu vrstu zanimanja, a onda, ako bismo išli u neku krajnost, to bi verovatno značilo da bi jednog dana otvarali i škole da edukujemo omladinu da se tim poslom bavi - objašnjava Delibašić.

On je naglasio da je zakonodavac uradio sjajnu stvar kada je sankcionisao i sve korisnike usluga, jer je time suzbijena potražnja.

Simonida Milojković, novinar i pisac rekla je da se nekoliko godina na terenu bavila problemom prostitucije u Srbiji, a da je posetila i Frankfurt u kom je obilazila javne kuće da bi napisala “Grabljivicu”.

- Ta knjiga je potpuno istinita priča od prvog do poslednjeg slova. Prostitutka priča u prvom licu, svojim jezikom, kako je došla u situaciju da se bavi tim poslom. Nakon 11 godina od izlaska knjige, prostitucije ima još više - konstatovala je Milojković.

Foto: Printscreen

Kako dodaje, nekada je bila sramota baviti se prostitucijom, na te devojke smo pokazivali prstom, a danas je, kaže, došao takav trend da je to postal skoro normalno.

- Mislim da je velika krivica medija koji te devojke predstavljaju kao starlete, klaberke, a to su devojke koje svoje telo prodaju za novac. Mislim da je strašno da - istakla je Milojković.

#Novo jutro

#Prostitucija

'